Doz

Dieta a migrena – co jeść, a czego unikać?

Migrena to coś więcej niż zwykły ból głowy. Często towarzyszą mu inne objawy, takie jak mdłości, wymioty czy zaburzenia widzenia. Choć naukowcy do tej pory nie są pewni, co jest bezpośrednią przyczyną migreny, coraz więcej wskazuje na to, że na częstotliwość występowania bólów duży wpływ ma nasza dieta. Co więc jeść, by złagodzić bóle migrenowe?

Co włączyć do diety?

Nasiona i orzechy

Wszystkie rodzaje orzechów są bogate w magnez. Liczne badania wykazały, że częstą przyczyną bólów głowy jest niedobór właśnie tego pierwiastka. Podczas jednego z nich grupa pacjentów otrzymywała suplementy magnezu. Częstotliwość ataków migreny zmniejszyła się u nich o około 40%. Sięgaj częściej po migdały, nerkowce, pistacje, sezam i nasiona słonecznika.

Tłuste ryby

Ryby, takie jak łosoś, halibut czy makrela są cennym źródłem kwasów omega-3. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, wpływają na poziom trójglicerydów, krzepliwość oraz ciśnienie krwi. Badania pokazały, że u osób suplementujących te kwasy ataki migreny trwały około 3-4 godziny krócej.

Kawa

Kofeina zawarta w kawie wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, jest też częstym składnikiem leków przeciwbólowych. Choć u niektórych kawa może wywoływać ból, u znacznej części osób pomaga złagodzić dokuczliwe migreny. Innymi źródłami kofeiny są także herbata i guarana.

Imbir

Z badań wynika, że imbir działa przeciwzapalnie, w związku z tym może łagodzić różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Oprócz tego niweluje nudności, które często towarzyszą migrenom.


fot. medycyna estetyczna Poznań

Jajka

Zawarta w jajkach ryboflawina odgrywa ważną rolę w zapobieganiu bólom głowy i migrenom. Dwa duże jajka dostarczają 24% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Oprócz tego zapewniają sporą dawkę witamin D i B12, których niedobór również może powodować ataki migreny.

Czego unikać?

Produkty, które mogą sprzyjać bólom migrenowym to m.in.:

  • produkty przetworzone (ze względu na zawartość substancji chemicznych),
  • sztuczne słodziki,
  • alkohol (powoduje odwodnienie, co sprzyja bólom głowy i migrenom),
  • tłuste potrawy (wysoki poziom tłuszczów we krwi może powodować rozszerzenie naczyń krwionośnych, co jest przyczyną migreny),
  • produkty zawierające tyraminę i histaminę – u alergików mogą wywoływać migrenę. Występują w dojrzałych bananach, awokado, wędzonych rybach, marynatach, czekoladzie, owocach morza, suszonych grzybach i drożdżach piekarniczych.

Należy pamiętać, że każdy organizm jest inny. To, co u jednych łagodzi dolegliwości, u drugich może je wywoływać.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).