Doz
Dieta a migrena – co jeść, a czego unikać?
Migrena to coś więcej niż zwykły ból głowy. Często towarzyszą mu inne objawy, takie jak mdłości, wymioty czy zaburzenia widzenia. Choć naukowcy do tej pory nie są pewni, co jest bezpośrednią przyczyną migreny, coraz więcej wskazuje na to, że na częstotliwość występowania bólów duży wpływ ma nasza dieta. Co więc jeść, by złagodzić bóle migrenowe?
Co włączyć do diety?
Nasiona i orzechy
Wszystkie rodzaje orzechów są bogate w magnez. Liczne badania wykazały, że częstą przyczyną bólów głowy jest niedobór właśnie tego pierwiastka. Podczas jednego z nich grupa pacjentów otrzymywała suplementy magnezu. Częstotliwość ataków migreny zmniejszyła się u nich o około 40%. Sięgaj częściej po migdały, nerkowce, pistacje, sezam i nasiona słonecznika.
Tłuste ryby
Ryby, takie jak łosoś, halibut czy makrela są cennym źródłem kwasów omega-3. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, wpływają na poziom trójglicerydów, krzepliwość oraz ciśnienie krwi. Badania pokazały, że u osób suplementujących te kwasy ataki migreny trwały około 3-4 godziny krócej.
Kawa
Kofeina zawarta w kawie wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, jest też częstym składnikiem leków przeciwbólowych. Choć u niektórych kawa może wywoływać ból, u znacznej części osób pomaga złagodzić dokuczliwe migreny. Innymi źródłami kofeiny są także herbata i guarana.
Imbir
Z badań wynika, że imbir działa przeciwzapalnie, w związku z tym może łagodzić różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Oprócz tego niweluje nudności, które często towarzyszą migrenom.
fot. medycyna estetyczna Poznań
Jajka
Zawarta w jajkach ryboflawina odgrywa ważną rolę w zapobieganiu bólom głowy i migrenom. Dwa duże jajka dostarczają 24% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Oprócz tego zapewniają sporą dawkę witamin D i B12, których niedobór również może powodować ataki migreny.
Czego unikać?
Produkty, które mogą sprzyjać bólom migrenowym to m.in.:
- produkty przetworzone (ze względu na zawartość substancji chemicznych),
- sztuczne słodziki,
- alkohol (powoduje odwodnienie, co sprzyja bólom głowy i migrenom),
- tłuste potrawy (wysoki poziom tłuszczów we krwi może powodować rozszerzenie naczyń krwionośnych, co jest przyczyną migreny),
- produkty zawierające tyraminę i histaminę – u alergików mogą wywoływać migrenę. Występują w dojrzałych bananach, awokado, wędzonych rybach, marynatach, czekoladzie, owocach morza, suszonych grzybach i drożdżach piekarniczych.
Należy pamiętać, że każdy organizm jest inny. To, co u jednych łagodzi dolegliwości, u drugich może je wywoływać.
Komentarze