Radio ZET Zdrowie

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą

Dzień bez kawy dniem straconym - wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki małej czarnej. Jednak jak często zastanawiasz się nad tym, co popijasz swoim ulubionym napojem?

Z badań wynika, że to kawa ma wiele korzystnych właściwości. Poprawia nastrój, zawiera cenne antyoksydanty, przyspiesza metabolizm, poprawia krążenie krwi. Jednak powinniśmy przywiązywać większą uwagę do tego, jakie produkty spożywamy jednocześnie. Jakich połączeń lepiej unikać?

Z czym nie łączyć kawy?

Te produkty nie idą w parze z kawą:

Alkohol

Niektórzy twierdzą, że filiżanka kawy to dobry sposób na wytrzeźwienie. Nie ma to jednak wiele wspólnego z prawdą. Kofeina nie ma żadnego wpływu na metabolizm alkoholu. Kawa może zniwelować uczucie senności i opóźnić reakcję organizmu na alkohol, co z kolei może skutkować przedawkowaniem alkoholu i przeciążeniem wątroby.

Leki

Kawy nie powinniśmy łączyć z lekami przeciwbólowymi, przeciwgorączkowymi oraz aspiryną. Związki zawarte w napoju mogą wzmacniać działanie leków i powodować skutki uboczne, takie jak silne bóle brzucha, podrażnienia żołądka i biegunkę. Jeżeli zażywamy leki i pijemy kawę, powinniśmy to robić w bezpiecznym odstępie czasu.


fot. Herbapol Poznań

Nabiał

Przyswajalność wapnia występującego w nabiale zmniejsza się, gdy popijamy go z kawą. Oprócz tego kawa zawiera kwas szczawiowy, który po połączeniu z wapniem tworzy szczawiany - związki odpowiedzialne za powstawanie kamieni w przewodzie moczowym.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są dobrym źródłem żelaza, a substancje zawarte w kawie ograniczają jego wchłanianie nawet o 24-75 procent. Dotyczy to również innych źródeł żelaza i suplementów, dlatego najlepiej zachować co najmniej dwie godziny odstępu między zażyciem preparatu czy posiłkiem a wypiciem kawy.


fot. Dietetycy.org.pl

Mięso, owoce morza, orzechy

Wszystkie te produkty są źródłami cynku, pierwiastka odpowiadającego za kondycję skóry, włosów i paznokci i pracę układu odpornościowego. Kawa zaburza proces wchłaniania cynku, dlatego do posiłku lepiej wybierać wodę.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).