Traveler
Niezwykłe właściwości mleka anyżowego
Anijsmelk to mleko z dodatkiem anyżu, które rozgrzewa, a w czasie przeziębienia pozwala szybko stanąć na nogi. Dlaczego warto pić mleko anyżowe i jak je przygotować?
Anyż od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. W jego owocach znajdują się takie substancje, jak olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny i sterole. To właśnie one odpowiadają za jego lecznicze działanie.
Anyż w połączeniu z mlekiem, miodem i cynamonem nie tylko wspaniale smakuje, ale łagodzi różne dolegliwości i wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Jak działa napój?
- Łagodzi ból gardła.
- Działa wyksztuśnie.
- Upłynnia wydzielinę zalegającą w oskrzelach.
- Zmniejsza wzdęcia.
- Pobudza wydzielanie prolaktyny, czyli hormonu wpływającego na laktację.
- Działa rozkurczowo.
- Działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie.
- Poprawia i przyspiesza trawienie.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Zwiększa libido.
- Łagodzi bóle menstruacyjne.
- Pomaga w zasypianiu.
fot. Flickr
Jak przygotować mleko anyżowe? Zagotuj 2 szklanki mleka, dodaj łyżkę ziaren anyżu, szczyptę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Gdy napój trochę przestygnie, dodaj 2 łyżki miodu. Ważne, by temperatura mleka nie była zbyt wysoka, ponieważ miód straci swoje zdrowotne właściwości.
Kiedy uważać na anyż? Przeciwwskazaniem do spożywania anyżu jest alergia na zawarty w nim olejek eteryczny. Oprócz tego roślina wykazuje właściwości fotouczulające, dlatego w okresie letnim najlepiej zrezygnować z używania przyprawy. Nie należy stosować anyżu w przypadku nieżytów żołądka, jelit, nerek i choroby wrzodowej żołądka.