eDziecko.pl
Cynk – najlepsze źródła
Podatność na infekcje, łamliwe paznokcie i wypadające włosy – to tylko niektóre objawy świadczące o niedoborze cynku. Zanim sięgniesz po drogie suplementy, spróbuj urozmaicić swoją dietę. W których produktach jest najwięcej cynku?
Funkcje cynku w organizmie
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
 - Wchodzi w skład około 80 enzymów.
 - Pozwala zachować stabilność struktury DNA.
 - Odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej.
 - Pomaga uniknąć wad wrodzonych oraz przedwczesnego porodu.
 - Utrzymuje odpowiednie stężenie witaminy A w osoczu.
 - Ma wpływ na mineralizację kości.
 - Chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.
 - Uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach.
 - Jest niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
 - Wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę.
 - Ma wpływ na zdrowie układu krążenia (reguluje ciśnienie krwi i pracę serca).
 
Niedobór cynku
Niedobór cynku może powodować:
- obniżoną odporność organizmu na infekcje,
 - ciągłe uczucie zmęczenia,
 - zaburzenia koncentracji,
 - problemy z węchem i smakiem,
 - suchość w ustach,
 - zmniejszenie łaknienia,
 - biegunki,
 - zmiany dermatologiczne,
 - wypadanie włosów,
 - łamanie paznokci,
 - anemię.
 
fot. Salaretka Sezam stanowi jedno z najlepszych naturalnych źródeł cynku.
Produkty bogate w cynk
Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg tego pierwiastka, ale zaleca się, żeby jego ilość wynosiła nawet 15-20 mg. Źródłem cynku powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta bogata w:
- ostrygi i krewetki (16 mg/100 g),
 - kiełki pszenicy (12 mg/100 g),
 - sezam (10 mg/100 g),
 - arbuzy (10 mg/100 g),
 - pestki dyni (7,5 mg/100 g),
 - kakao (6,6 mg/100 g),
 - kaszę gryczaną (3,5 mg/100 g),
 - wołowinę (3,8 mg/100 g),
 - salami (3,2 mg/100 g),
 - ser tłusty (4 mg/100 g),
 - migdały (3,2 mg/100 g).
 
            
    
fot. Salaretka
Sezam stanowi jedno z najlepszych naturalnych źródeł cynku.