Czy poprawnie parzysz swoją herbatę?

Elements envato

Czy poprawnie parzysz swoją herbatę?

Dlaczego liściaste i sypane herbaty?

Przede wszystkim dokładnie widzimy, co pijemy. Herbaty liściaste często są pełne dodatków, które urozmaicają smak i wzmacniają aromat. Zaparzając taką herbatę masz pełną kontrolę nad jej jakością. W herbatach liściastych oraz sypanych znajdują się najlepszej jakości składniki: można to łatwo rozpoznać po zapachu. Jak się często okazuje, herbaty ekspresowe często są tylko herbacianym miałem pozbawionym wartości. Przy wyborze herbaty nie można oszczędzać: tutaj cena bardzo często oznacza jakość.

Czarna herbata

Tutaj możemy śmiało zalać herbatę wrzątkiem. By herbata okazała się mocniej i bardziej pobudzająca, warto parzyć ją około 3 minut. Jeśli zwiększymy czas do 5 minut, zmniejszymy ilość teiny, a powyżej tego czasu możemy zauważyć, że herbata staje się gorzka. Co najważniejsze: czarną herbatę możemy zaparzyć tylko raz, ponieważ traci wszystkie swoje właściwości. 

Zielona herbata

W tym przypadku temperatura zalania liści powinna być dużo niższa, najlepiej między 70, a 80 stopni. Parzymy ją 2-3 minuty i co ciekawe, możemy parzyć ją do 3 razy z tych samych liści. Nie dotyczy to oczywiście tak zwanej herbaty ekspresowej. Zielona herbata przyśpiesza metabolizm. To właśnie ten napój koreańczycy piją przy jedzeniu tłustych potraw. Może właśnie dzięki temu zachowują swoje smukłe sylwetki? 

Czerwona herbata

Podobnie, jak w herbacie czarnej, tutaj też możemy zalać ją wrzątkiem. Parzymy jednak od 5 do 7 minut. Dlaczego dobrze jest pić czerwoną herbatę? Przede wszystkim przyśpiesza trawienie i pomaga w lekkich problemach z jelitami. Jednak ze względu na mocne działanie nie powinna być ona pita przez kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby zmagające się z problemami wrażliwego ukladu pokarmowego. 

Biała herbata

Białą herbatę zalewamy w temperaturze do 85 stopni. Im dłużej ją parzymy, tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Zaleca się jednak, by parzyć ją od 2 do maksymalnie12 minut. Jako ciekawostkę warto dodać, że to właśnie biała herbata ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich rodzai herbat. Robiona jest ona z najmłodszych listków herbaty, dlatego ma też największą zawartość teiny. 


(fot. Herbata info )

Czym jest teina? 

Podobnie, jak kofeina, teina ma silne właściwości pobudzające. Od kofeiny różni się budową chemiczną oraz samym mechanizmem działania. Co to oznacza? Możemy zauważyć, że efekt pobudzający będzie utrzymywać się znacznie dłużej, niż po wypiciu kawy. Tak naprawdę teina jest kofeiną, tylko w innej postaci. Podobnie, jak kofeina, poprawia koncentrację i wentylację płuc. Do tego dostarcza energii, pobudza i zwiększa tempo przemiany materii. Jak kofeina działa również moczopędnie.

Warto więc zdecydować się na herbatę, która nie działa tak uzależniająco, jak kawa, a ma dużo więcej zalet i dobrych właściwości.