Czym są diety nowotworowe?

Lekarze ostrzegają, że w naszym społeczeństwie bagatelizowany jest problem chorych na nowotwory, którzy głodzą się lub też stosują diety, które w żadnym stopniu nie pomagają.

Głodówka często nie jest świadomym wyborem. Tak straszna wiadomość potrafi po prostu zwalić z nóg i ścisnąć gardło. Niektórzy w tak ogromnym stresie po prostu nie są w stanie zmusić się do zjedzenia czegokolwiek.

I chociaż właśnie wtedy chorzy powinni wzmacniać swoje siły do walki, to niektórzy odmawiają posiłków, a jeszcze niektórzy decydują się na „specjalistyczne” diety, które nie zostały zatwierdzone przez lekarzy. Dlaczego więc jeszcze niedawno nie mówiono nic o tym, że wśród chorych pojawia się właśnie wtedy głodówka?

Wyobraź sobie, że słyszysz tę straszną diagnozę. Rak. Domyślam się, że nie możesz nie być w stanie wyobrazić sobie swojej reakcji. Niektórzy w stresie po diagnozie przestają jeść, wyraźnie chudną. Co wtedy, gdy ktoś jest zbyt wychudzony i niedożywiony, by podołać wybranemu leczeniu onkologicznemu? Opóźnia się leczenie, by najpierw odżywić pacjenta.

U niektórych osób po chemioterapii pojawiają się zaburzenia smaku. Jest to jeden z niepożądanych efektów samej chemioterapii, a także… Kwestia psychicznego nastawienia do choroby. U niektórych osób w ten właśnie sposób może objawiać się depresja. Dlatego też pojawia się dobra wiadomość: takie efekty często występują tylko w pierwszej fazie leczenia. Często cały wstręt do jedzenia znika wraz z „oswojeniem” nowotworu i zaakceptowania kuracji.

Niektórzy pacjenci zwracają się do wykwalifikowanych dietetyków. Pomagają oni radzić sobie z zaburzeniami smaku czy też złagodzić nudności. Prawie każdy lekarz zajmujący się pacjentami chorymi na nowotwór może udzielić radę: jedz to, na co masz po prostu ochotę.

Jeszcze niedawno zalecano chorym łatwostrawne diety. To takie, w których zostały wykluczone niektóre owoce i warzywa, a także przyprawy. Tyle, że u zdecydowanej większości chorych nie występują żadne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli więc nie ma konkretnych przeciwwskazań ( np. przy raku trzustki wyklucza się błonnik), pacjentowi nie powinno odmawiać się żadnych produktów. Warto wtedy skupić się na pełnowartościowych posiłkach, by zapewnić pacjentowi jak najwięcej sił do walki z chorobą.

Niektórzy wciąż walczą z myślą niektórych ludzi, że nowotwór da się zagłodzić. Nie, nie da się. Trzeba wzmacniać swój organizm, zapewniając mu największe szanse na przyjęcie leczenia.

 

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).