Dlaczego potas jest tak ważny? Sprawdź, gdzie jest go najwięcej

Optymalne Wybory

Dlaczego potas jest tak ważny? Sprawdź, gdzie jest go najwięcej

Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, jakie pełni funkcje, czym grozi jego niedobór i gdzie jest go najwięcej.

Potas, podobnie jak magnez, sód i wapń, jest elektrolitem. Pierwiastki te odpowiadają za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Potas jest odpowiedzialny za napięcie elektryczne na błonach komórkowych (tzw. potencjał spoczynkowy) oraz ruch impulsów elektrycznych między komórkami (tzw. potencjał czynnościowy). Uczestniczy też w syntezie aminokwasów i białek.

Dlaczego potas jest potrzebny?

Potas wpływa na funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego – odpowiada za każde jego uderzenie. Poprawia wydajność mózgu, pamięć i koncentrację. Potas reguluje także poziom wody w organizmie, zapobiegając jej retencji. Dzięki temu pozwala obniżyć poziom ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego bierze udział w syntezie białek zapobiegając tym samym utracie masy mięśniowej. Dodatkowo odpowiednie stężenie potasu pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dziennie zapotrzebowanie dla dorosłej osoby wynosi 2000 - 3000 mg.

Potas – niedobór i nadmiar

Niedobór potasu może być spowodowany:

  • odwodnieniem,
  • zatruciem pokarmowym,
  • przyjmowaniem niektórych leków, np. na nadciśnienie, astmę czy cukrzycę,
  • zaburzeniami endokrynologicznymi,
  • chorobą nowotworową.

Objawami niedoboru mogą być:

  • opuchlizna i mrowienie kończyn,
  • skurcze,
  • kołatanie serca,
  • uczucie zmęczenia lub rozdrażnienie,
  • spadek koncentracji,
  • bezsenność.

Nadmiar potasu w surowicy może świadczyć o:

  • niewydolności nerek,
  • kwasicy metabolicznej,
  • zbyt niskim poziomie insuliny u osób chorych na cukrzycę,
  • chorobie autoimmunologicznej.

Objawy nadmiaru potasu to:

  • apatia,
  • zaburzenia świadomości,
  • osłabienie.
fot. rfcb.pl

Potas - gdzie jest go najwięcej?

Aby zadbać o odpowiednią dawkę potasu, wzbogać swoją dietę o produkty, takie jak:

  • kakao,
  • banany,
  • buraki,
  • botwina,
  • koperek,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • arbuzy,
  • melony,
  • suszone owoce,
  • rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, soczewica),
  • otręby pszenne,
  • pistacje i orzechy laskowe,
  • jabłka,
  • pestki dyni,
  • awokado.