Optymalne Wybory
Dlaczego potas jest tak ważny? Sprawdź, gdzie jest go najwięcej
Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, jakie pełni funkcje, czym grozi jego niedobór i gdzie jest go najwięcej.
Potas, podobnie jak magnez, sód i wapń, jest elektrolitem. Pierwiastki te odpowiadają za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Potas jest odpowiedzialny za napięcie elektryczne na błonach komórkowych (tzw. potencjał spoczynkowy) oraz ruch impulsów elektrycznych między komórkami (tzw. potencjał czynnościowy). Uczestniczy też w syntezie aminokwasów i białek.
Dlaczego potas jest potrzebny?
Potas wpływa na funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego – odpowiada za każde jego uderzenie. Poprawia wydajność mózgu, pamięć i koncentrację. Potas reguluje także poziom wody w organizmie, zapobiegając jej retencji. Dzięki temu pozwala obniżyć poziom ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego bierze udział w syntezie białek zapobiegając tym samym utracie masy mięśniowej. Dodatkowo odpowiednie stężenie potasu pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dziennie zapotrzebowanie dla dorosłej osoby wynosi 2000 - 3000 mg.
Potas – niedobór i nadmiar
Niedobór potasu może być spowodowany:
- odwodnieniem,
- zatruciem pokarmowym,
- przyjmowaniem niektórych leków, np. na nadciśnienie, astmę czy cukrzycę,
- zaburzeniami endokrynologicznymi,
- chorobą nowotworową.
Objawami niedoboru mogą być:
- opuchlizna i mrowienie kończyn,
- skurcze,
- kołatanie serca,
- uczucie zmęczenia lub rozdrażnienie,
- spadek koncentracji,
- bezsenność.
Nadmiar potasu w surowicy może świadczyć o:
- niewydolności nerek,
- kwasicy metabolicznej,
- zbyt niskim poziomie insuliny u osób chorych na cukrzycę,
- chorobie autoimmunologicznej.
Objawy nadmiaru potasu to:
- apatia,
- zaburzenia świadomości,
- osłabienie.
fot. rfcb.pl
Potas - gdzie jest go najwięcej?
Aby zadbać o odpowiednią dawkę potasu, wzbogać swoją dietę o produkty, takie jak:
- kakao,
- banany,
- buraki,
- botwina,
- koperek,
- szpinak,
- jarmuż,
- arbuzy,
- melony,
- suszone owoce,
- rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, soczewica),
- otręby pszenne,
- pistacje i orzechy laskowe,
- jabłka,
- pestki dyni,
- awokado.