Optymalne Wybory

Dlaczego potas jest tak ważny? Sprawdź, gdzie jest go najwięcej

Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, jakie pełni funkcje, czym grozi jego niedobór i gdzie jest go najwięcej.

Potas, podobnie jak magnez, sód i wapń, jest elektrolitem. Pierwiastki te odpowiadają za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Potas jest odpowiedzialny za napięcie elektryczne na błonach komórkowych (tzw. potencjał spoczynkowy) oraz ruch impulsów elektrycznych między komórkami (tzw. potencjał czynnościowy). Uczestniczy też w syntezie aminokwasów i białek.

Dlaczego potas jest potrzebny?

Potas wpływa na funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego – odpowiada za każde jego uderzenie. Poprawia wydajność mózgu, pamięć i koncentrację. Potas reguluje także poziom wody w organizmie, zapobiegając jej retencji. Dzięki temu pozwala obniżyć poziom ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego bierze udział w syntezie białek zapobiegając tym samym utracie masy mięśniowej. Dodatkowo odpowiednie stężenie potasu pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dziennie zapotrzebowanie dla dorosłej osoby wynosi 2000 - 3000 mg.

Potas – niedobór i nadmiar

Niedobór potasu może być spowodowany:

  • odwodnieniem,
  • zatruciem pokarmowym,
  • przyjmowaniem niektórych leków, np. na nadciśnienie, astmę czy cukrzycę,
  • zaburzeniami endokrynologicznymi,
  • chorobą nowotworową.

Objawami niedoboru mogą być:

  • opuchlizna i mrowienie kończyn,
  • skurcze,
  • kołatanie serca,
  • uczucie zmęczenia lub rozdrażnienie,
  • spadek koncentracji,
  • bezsenność.

Nadmiar potasu w surowicy może świadczyć o:

  • niewydolności nerek,
  • kwasicy metabolicznej,
  • zbyt niskim poziomie insuliny u osób chorych na cukrzycę,
  • chorobie autoimmunologicznej.

Objawy nadmiaru potasu to:

  • apatia,
  • zaburzenia świadomości,
  • osłabienie.
fot. rfcb.pl

Potas - gdzie jest go najwięcej?

Aby zadbać o odpowiednią dawkę potasu, wzbogać swoją dietę o produkty, takie jak:

  • kakao,
  • banany,
  • buraki,
  • botwina,
  • koperek,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • arbuzy,
  • melony,
  • suszone owoce,
  • rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, soczewica),
  • otręby pszenne,
  • pistacje i orzechy laskowe,
  • jabłka,
  • pestki dyni,
  • awokado.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).