Co to za choroba

Ser – który jest najzdrowszy?

Ludzie na całym świcie uwielbiają ser i jedzą go w pokaźnych ilościach. Jednak czy słusznie? Czy ser w nadmiarze nie szkodzi zdrowiu?

Badania wykazują, że składniki zawarte w serach korzystnie wpływają na zdrowie. Nie oznacza to jednak, że można go jeść w nieograniczonych ilościach! Nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą być szkodliwe dla organizmu.

Sery – wartość odżywcza

Sery to źródło dobrze przyswajalnego białka. W zależności od rodzaju dostarczają także dawkę tłuszczu, witamin z grupy, wapnia oraz fosforu. Znajdziemy w nich tyrozynę – aminokwas, który ma pozytywnie wpływa na samopoczucie. Ser typu feta oraz żółte gatunki zawierają znaczne ilości soli, dlatego należy je jeść z umiarem, ponieważ mogą przyczynić się do wystąpienia chorób układu krążenia. Kaloryczność serów zależy od ilości tłuszczu:

  • ser żółty - ok. 350 kcal/100 g,
  • ser pleśniowy - ok. 350 kcal/100 g,
  • ser topiony - ok. 300 kcal/100 g,
  • ser typu feta - 260 kcal/100 g,
  • ser mozzarella - ok. 260 kcal/100 g,
  • twaróg tłusty - ok. 150 kcal/100 g,
  • twaróg chudy – ok. 100 kcal/100 g,
  • ser ricotta - ok. 170 kcal/100 g.
W Polsce najpopularniejszy jest ser żółty.
fot. Wszystko o jedzeniu

TOP 7 najzdrowszych serów

  1. Mozzarella – przez wielu uznawana jest za najzdrowszy z serów. Jest bogata w wapń i fosfor. 100 g mozzarelli zawiera dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12. Jest źródłem nasyconych krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na zdrowie. Mozzarella zawiera sprzężony kwas linolowy - składnik wielu suplementów odchudzających.
  2. Ser kozi – jest bogaty w zdrowe tłuszcze, a w tym kwasy omega-6. Stanowi źródło wapnia, fosforu, magnezu, selenu i jodu, a także witaminę D, biotynę i niacynę. Składniki zawarte w serze kozim pomagają obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  3. Ser typu feta - jest jednym z najmniej kalorycznych serów. Znajdziemy w nim znaczne ilości witaminy B12, która ma wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminy B2 - potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  4. Sery pleśniowe – znajdziemy w nich sporą dawkę fosforu, wapnia, witamin A, B, D i E. Zawierają dużo soli, dlatego unikać ich powinny osoby cierpiące na nadciśnienie lub mające problemy z retencją wody w organizmie.
  5. Parmezan - stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie parmezanu pomaga uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Oprócz tego jest niskokaloryczny, bogaty w białko i lekkostrawny.
  6. Ricotta – powstaje z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego. Ricotta zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, sporą dawkę wapnia, a przy tym niewiele tłuszczu.
  7. Twaróg – jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę A, D, E i K, sporą ilość witaminy B2, B12 i choliny. Zawiera kwas foliowy, pantotenowy oraz wapń.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).