Zdrowie Wprost

Reguła 5 sekund. Czy można jeść to, co spadło na podłogę?

Czy znasz regułę 5 sekund? Jest to stwierdzenie, że jeśli jedzenie było na podłodze mniej niż 5 sekund, nadal jest zdatne do spożycia, bo patogeny znajdujące się na podłodze nie zdążą na nie „przejść”.

Z regułą 5 sekund postanowili zmierzyć się naukowcy. Do jakich doszli wniosków?

Reguła 5 sekund – prawda czy mit?

Przeprowadzono kilka badań mających obalić lub potwierdzić popularną regułę 5 sekund. Pierwszy z testów zrobiło dwóch amerykańskich naukowców: Paul Dawson oraz Brian Sheldon. Z ich ustaleń wynika, że znaczący wpływ na liczbę mikroorganizmów znajdujących się na jedzeniu ma czas przebywania pożywienia na podłodze oraz właściwości powierzchni żywności, np. wilgotność czy zawartość tłuszczu.


fot. National Geographic

Bardziej szczegółowo opisuje to badanie naukowców z Uniwersytetu w Rutgers (USA). Testy polegały na zrzucaniu pokarmów na różne powierzchnie, np. stalowe podłoże, płytki ceramiczne, drewno oraz wykładzinę. W eksperymencie wykorzystano między innymi arbuza, chleb, chleb posmarowany masłem oraz żelki. Arbuz zebrał najwięcej mikroorganizmów na każdym rodzaju powierzchni, natomiast najmniej ,,przyciągające” okazały się żelki.

Na podstawie badań ustalono, że największy wpływ na przenoszenie bakterii ma wilgoć. I choć czas też ma wpływ na ilość patogenów (dłuższy czas kontaktu skutkuje większym transferem), to w niektórych przypadkach ,,przejście” drobnoustrojów odbywa się w mniej niż sekundę. Zatem eksperyment obala zasadę 5 sekund.

Badania jednoznacznie wskazują, że reguła 5 sekund to zwykły mit, a pożywienia, które spadło nam na podłogę najlepiej wyrzucić.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).