Poznaj różnice - nietolerancja pokarmowa a alergia
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), około 15-20% populacji cierpi na alergię, natomiast występowanie nietolerancji pokarmowych nasilało się coraz bardziej w ciągu ostatnich dwóch dekad. Jak odróżnić te dwa schorzenia?
Nietolerancja pokarmowa a alergia – jakie są między nimi podobieństwa, a jakie różnice?
Alergia pokarmowa to inaczej reakcja organizmu na codziennie spożywany pokarm. Jest uwarunkowana mechanizmami immunologicznymi. W 2001 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI) ujednoliciła nazewnictwo alergologiczne i wprowadziła termin nadwrażliwości pokarmowej. Schorzenie te może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej występuje u niemowląt i dzieci ze względu na niedojrzałość bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalność dla białek błony śluzowej jelit. Choroba ta najczęściej wywoływana jest przez produkty takie jak:
- mleko,
- jaja,
- mąka pszenna,
- orzeszki ziemne,
- warzywa i strączki - marchew, pomidory, soja, soczewica,
- produkty mięsne - ryby, wołowina, skorupiaki.
Z alergią pokarmową związane są różne objawy:
- obrzęk skóry,
- astma i nieżyt nosa w obrębie układu oddechowego,
- alergiczne zapalenie jamy ustnej, refluks przełykowy, bóle w nadbrzuszu i wymioty,
- zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry,
- migreny, przewlekłe zmęczenie czy zaburzenia snu.
Alergia pokarmowa może też wywoływać bardzo niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny, który może doprowadzić nawet do śmierci! Alergia pokarmowa jest schorzeniem trudnym do zdiagnozowania, ponieważ nie ma jednej metody, która wskazałaby uczulenie na właściwy alergen.
fot. dieta eliminacyjna
Nietolerancja pokarmowa natomiast to nadwrażliwość na określony składnik pokarmowy. Podobnie jak alergia również może być związana z reakcjami o charakterze immunologicznym - spowodowanymi działaniem przeciwciał IgG. Często określane jako opóźnione alergie pokarmowe, ponieważ objawy pojawiają się po kilku- lub kilkudziesięciu godzinach od spożycia nietolerowanego składnika. Do objawów nietolerancji pokarmowej IgG należą:
- wzdęcia i gazy,
- bóle brzucha,
- migreny,
- infekcje,
- bóle reumatyczne,
- zmiany skórne (wypryski, świąd, zaczerwienienie, suchość).
Nietolerancja pokarmowa jest mniej niebezpieczna dla organizmu w porównaniu do alergii pokarmowej, ale nieleczona także może powodować różne groźne schorzenia, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego. Dlatego należy wykonać wiarygodne testy na nietolerancje pokarmowe.
Komentarze