Poznaj różnice - nietolerancja pokarmowa a alergia

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), około 15-20% populacji cierpi na alergię, natomiast występowanie nietolerancji pokarmowych nasilało się coraz bardziej w ciągu ostatnich dwóch dekad. Jak odróżnić te dwa schorzenia?

Nietolerancja pokarmowa a alergia – jakie są między nimi podobieństwa, a jakie różnice?

Alergia pokarmowa to inaczej reakcja organizmu na codziennie spożywany pokarm. Jest uwarunkowana mechanizmami immunologicznymi. W 2001 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI) ujednoliciła nazewnictwo alergologiczne i wprowadziła termin nadwrażliwości pokarmowej. Schorzenie te może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej występuje u niemowląt i dzieci ze względu na niedojrzałość bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalność dla białek błony śluzowej jelit. Choroba ta najczęściej wywoływana jest przez produkty takie jak:

  • mleko,
  • jaja,
  • mąka pszenna,
  • orzeszki ziemne,
  • warzywa i strączki - marchew, pomidory, soja, soczewica,
  • produkty mięsne - ryby, wołowina, skorupiaki.

Z alergią pokarmową związane są różne objawy:

  • obrzęk skóry,
  • astma i nieżyt nosa w obrębie układu oddechowego,
  • alergiczne zapalenie jamy ustnej, refluks przełykowy, bóle w nadbrzuszu i wymioty,
  • zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry,
  • migreny, przewlekłe zmęczenie czy zaburzenia snu.

Alergia pokarmowa może też wywoływać bardzo niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny, który może doprowadzić nawet do śmierci! Alergia pokarmowa jest schorzeniem trudnym do zdiagnozowania, ponieważ nie ma jednej metody, która wskazałaby uczulenie na właściwy alergen.

fot. dieta eliminacyjna

Nietolerancja pokarmowa natomiast to nadwrażliwość na określony składnik pokarmowy. Podobnie jak alergia również może być związana z reakcjami o charakterze immunologicznym - spowodowanymi działaniem przeciwciał IgG. Często określane jako opóźnione alergie pokarmowe, ponieważ objawy pojawiają się po kilku- lub kilkudziesięciu godzinach od spożycia nietolerowanego składnika. Do objawów nietolerancji pokarmowej IgG należą:

  • wzdęcia i gazy,
  • bóle brzucha,
  • migreny,
  • infekcje,
  • bóle reumatyczne,
  • zmiany skórne (wypryski, świąd, zaczerwienienie, suchość).

Nietolerancja pokarmowa jest mniej niebezpieczna dla organizmu w porównaniu do alergii pokarmowej, ale nieleczona także może powodować różne groźne schorzenia, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego. Dlatego należy wykonać wiarygodne testy na nietolerancje pokarmowe.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).