Kuchnia WP

Poznaj E301 czyli askorbinian sodu

Osoby zajmujące się gastronomią na pewno będą potrafiły odpowiedzieć, czym jest ten związek chemicznym. Wytwarza się on przy fermentacji glukozy, a następnie przy utlenianiu. Wszyscy mogą już na tym momencie odetchnąć z ulgą, ponieważ jest on całkowicie bezpiecznym dodatkiem. Wskazywać o tym może również to, że jest powszechnie używany: nawet w produktach dla dzieci. Warto wiedzieć, że wszystkie substancje z symbolem E zostały dopuszczone do użytku przez instytucję Unii Europejskiej. Zachęcamy do przeczytania artykułu o E104, czyli żółcieni chinolinowej - warto wiedzieć dlaczego zacząć go unikać! 

Kilka słów o askorbinianie sodu

O tym, że jest to bezpieczny dodatek do żywności powinien przekonywać przede wszystkim fakt, że jest on na liście dozwolonych substancji dodawanych do jedzenia. Możemy go zaliczyć do przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości.  Ze względu na swoje właściwości zdarza się go stosować również w środkach farmaceutycznych. Znajdziemy go pod symbolem E301. Co ciekawe, jest to w pełni organiczny związek chemiczny. Bardzo łatwo rozpuszcza się on w wodzie i występuje w postaci krystalicznego, a czasem ziarnistego, białego proszku. To właśnie askorbinian sodu jest źródłem łatwo przyswajalnej dla nas witaminy C.


(fot. ABC zdrowie )

Gdzie znajdziemy askorbinian sodu

  • w nieprzetworzonych rybach, skorupiakach i mięczakach,
  • zagęszczonym mleku i mleku w proszku,
  • pakowanym świeżym, mielonym mięsie,
  • owocach i warzywach w puszce,
  • owocach i warzywach w słoikach,
  • nieprzetworzonych owocach i warzywach,
  • obranych i nieprzetworzonych ziemniakach,
  • świeżych makaronach,
  • niektórych chlebach,
  • żywności dla dzieci,
  • herbatnikach i sucharach,
  • sokach i napojach ze świeżych warzyw i owoców,
  • napojach niskoalkoholowych, np. w piwie,
  • mąkach,
  • szminkach,
  • niektóre leki, jak np. witamina C.

Szybko zauważono, że askorbinian sodu wzmacnia smak chleba i hamuje brązowienie owoców.

Czy askorbinian sodu jest bezpieczny?

Jak pisaliśmy wcześniej, został on uznany za substancję nieszkodliwą, ponieważ jego nadmiar usuwamy z moczem. Ze względu na brak skutków ubocznych spożywania tej substancji, dodaje się ją do jedzenia dla małych dzieci, a nawet niemowląt. Jest on w pełni nieszkodliwy dla większości osób. Jakiekolwiek skutki uboczne mogą się pojawić u osób bardzo wrażliwych na witaminę C czy sód.

Ciekawostki medyczne

Dużym zaskoczeniem może być fakt, że askorbinian sodu leczy Wirusa Eboli, a także ptasią grypę. Niektórzy lekarze stosują go również przy zwykłej grypie lub wyraźnych niedoborach witaminy C. W takich przypadkach C301 podawany jest pacjentowi dożylnie. Suplementy diety oparte na askorbinianiu sodu mają wszystkie właściwości witaminy C, a przy tym wzmacniają:

  • układ odpornościowy,
  • naczynia krwionośne,
  • kości i chrząstki,
  • zęby, dziąsła,
  • skórę,
  • układ nerwowy,
  • przyswajanie żelaza.

 

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).