Gorzka czekolada i jej prozdrowotne właściwości

najbardziej.com.pl

Gorzka czekolada i jej prozdrowotne właściwości

Zapewne większość z nas uwielbia jeść słodycze. Zazwyczaj słodycz oznacza coś niezdrowego, szkodliwego, a nawet uzależniającego. Wcale nie musi tak być! Wystarczy, że nie będziemy objadać się cukrem i świadomie, w odpowiednich ilościach dostarczać go do naszego organizmu. Czy istnieje zdrowa, słodka przekąska?

Co kryje się w gorzkiej czekoladzie?

Z pewnością wiesz, że głównym składnikiem gorzkiej czekolady jest oczywiście kakao, ale czy wiesz, że wartości odżywcze, które znajdują się w nasionach kakaowca są prawdziwymi, naturalnymi antydepresantami, antyutleniaczami i wbrew pozorom świetnymi substancjami wspomagającymi diety redukcyjne

Głównym składnikiem ziaren kakaowca są tłuszcze, zawierające kwas stearynowy, palmitynowy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Kakao zawiera magnez, potas, żelazo i kofeinę, a nawet niewielkie ilości kokainy oraz morfiny. Oprócz tych substancji kakao bogate jest w białko, węglowodany, cukry oraz witaminy z gruby B, witaminę D, K i E. Dobry nastrój wywołuje zawarta w nim serotonina, dopamina i fenylotylamina, które regulują pracę układu nerwowego. 

Dobrocznne działanie dla serca zapewniają polifenole, które obniżają ciśnienie krwi oraz regulują pracę układu sercowo-naczyniowego. 

fot. dieta-4u.pl

 

Gorzka czekolada - czyli świadoma przekąska

Obawiasz się, czy wybór kostki gorzkiej czekolady jest gorszy od np. figi? Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady w odpowiednich ilościach, znacząco wpływa na pracę naszego organizmu.

Dane potwierdzone przez naukowców wskazują, że spożycie do 4 kostek dziennie nie zaszkodzi, a może wywrzeć znaczący wpływ na zdrowie. Szacuje się, że 4 kostki gorzkiej czekolady zawierają tyle samo kalorii, co 1 banan, a więc z pewnością nie jest to przekąska niskokaloryczna i nie należy się nią zajadać.

Pamiętaj też, że nie każdy może czerpać zdrowotne substancje właśnie z czekolady. Nie zaleca się jej osobom mającym alergię na kakao, mleko, a także nietolerancję laktozy.

 

Co jeśli nie przepadam za smakiem gorzkiej czekolady?

Jeśli zamierzasz spożywać ten słodycz wyłącznie w celach prozdrowotnych, zainspiruj się, jak można urozmaicić nim inne przekąski. Być może to sprawi, że pokochasz tę charakterystyczną nutę smakową! 

Oto kilka przykładów na skomponowanie pysznego posiłku z czekoladą:

  • jako dodatek do owsianki,
  • jako dodatek do jogurtu,
  • jako dodatek do koktajlu owocowego,
  • jako dodatek do kaszy manny lub kaszy jaglanej na słodko,
  • dodatek do naleśników na słodko!

Dowiedz się więcej na temat tego przysmaku!