najbardziej.com.pl
Gorzka czekolada i jej prozdrowotne właściwości
Zapewne większość z nas uwielbia jeść słodycze. Zazwyczaj słodycz oznacza coś niezdrowego, szkodliwego, a nawet uzależniającego. Wcale nie musi tak być! Wystarczy, że nie będziemy objadać się cukrem i świadomie, w odpowiednich ilościach dostarczać go do naszego organizmu. Czy istnieje zdrowa, słodka przekąska?
Co kryje się w gorzkiej czekoladzie?
Z pewnością wiesz, że głównym składnikiem gorzkiej czekolady jest oczywiście kakao, ale czy wiesz, że wartości odżywcze, które znajdują się w nasionach kakaowca są prawdziwymi, naturalnymi antydepresantami, antyutleniaczami i wbrew pozorom świetnymi substancjami wspomagającymi diety redukcyjne?
Głównym składnikiem ziaren kakaowca są tłuszcze, zawierające kwas stearynowy, palmitynowy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Kakao zawiera magnez, potas, żelazo i kofeinę, a nawet niewielkie ilości kokainy oraz morfiny. Oprócz tych substancji kakao bogate jest w białko, węglowodany, cukry oraz witaminy z gruby B, witaminę D, K i E. Dobry nastrój wywołuje zawarta w nim serotonina, dopamina i fenylotylamina, które regulują pracę układu nerwowego.
Dobrocznne działanie dla serca zapewniają polifenole, które obniżają ciśnienie krwi oraz regulują pracę układu sercowo-naczyniowego.
fot. dieta-4u.pl
Gorzka czekolada - czyli świadoma przekąska
Obawiasz się, czy wybór kostki gorzkiej czekolady jest gorszy od np. figi? Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady w odpowiednich ilościach, znacząco wpływa na pracę naszego organizmu.
Dane potwierdzone przez naukowców wskazują, że spożycie do 4 kostek dziennie nie zaszkodzi, a może wywrzeć znaczący wpływ na zdrowie. Szacuje się, że 4 kostki gorzkiej czekolady zawierają tyle samo kalorii, co 1 banan, a więc z pewnością nie jest to przekąska niskokaloryczna i nie należy się nią zajadać.
Pamiętaj też, że nie każdy może czerpać zdrowotne substancje właśnie z czekolady. Nie zaleca się jej osobom mającym alergię na kakao, mleko, a także nietolerancję laktozy.
Co jeśli nie przepadam za smakiem gorzkiej czekolady?
Jeśli zamierzasz spożywać ten słodycz wyłącznie w celach prozdrowotnych, zainspiruj się, jak można urozmaicić nim inne przekąski. Być może to sprawi, że pokochasz tę charakterystyczną nutę smakową!
Oto kilka przykładów na skomponowanie pysznego posiłku z czekoladą:
- jako dodatek do owsianki,
- jako dodatek do jogurtu,
- jako dodatek do koktajlu owocowego,
- jako dodatek do kaszy manny lub kaszy jaglanej na słodko,
- dodatek do naleśników na słodko!
Dowiedz się więcej na temat tego przysmaku!