Herbata z liści laurowych na trawienie i bezsenność

Onet Gotowanie

Herbata z liści laurowych na trawienie i bezsenność

Do zup, mięs i sosów – liść laurowy to popularny dodatek do wielu tradycyjnych dań. Jednak potencjał tej przyprawy jest dużo większy. Liście laurowe to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jak stosować napar z liści laurowych?

Liście laurowe doskonale podkreślają smak i aromat potraw. Ich zastosowanie jest jednak dużo szersze. Jak liście laurowe wpływają na zdrowie?

Właściwości naparu z liści laurowych

Liść laurowy jest źródłem wielu cennych składników: flawonoidów, garbników, alkaloidów, pektyn, witamin A i C oraz wapnia, żelaza czy potasu. Rośliny nie można zjadać w całości, ponieważ nie jest trawiona przez organizm. Napar z liści laurowych:

  • pomaga w walce z bezsennością,
  • działa bakteriobójczo,
  • wspomaga trawienie,
  • ma właściwości moczopędne,
  • przyspiesza metabolizm,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • przeciwdziała niestrawności,
  • wspomaga pracę nerek,
  • pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
  • wspiera prawidłową pracę wątroby,
  • wzmacnia cebulki włosów,
  • przyspiesza porost włosów,
  • hamuje nadmierne wydzielanie sebum,
  • leczy wszawicę.


fot. Gazeta Zdrowie

Jak przygotować napar z liści laurowych? Wystarczy pokruszyć garść liści laurowych, zalać je wrzątkiem i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Gdy napar ostygnie, należy go przecedzić. Napój należy stosować z umiarem. Maksymalna ilość wynosi około 200 ml dziennie.

Napar z liścia laurowego wykazuje silne działanie, dlatego nie każdy powinien go stosować. Przeciwwskazania to m.in.: stosowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża i karmienie piersią, alergia czy zaburzenia krzepnięcia krwi.