Poradnik Zdrowie
Mąka bezglutenowa – którą wybrać?
Mąka bezglutenowa to idealny zamiennik mąki pszennej dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki niej nie trzeba rezygnować z popularnych przysmaków, takich jak naleśniki, ciasta, bułki czy gofry. Czym różnią się od siebie mąki bezglutenowe?
Mąka bezglutenowa wytwarzana jest z ziaren zbóż lub pseudozbóż, które nie zawierają glutenu. Problem nietolerancji glutenu lub jego zła tolerancja według szacunków dotyka 1-6 procent populacji. Gluten to nazwa białek typowych pszenicy, jej odmian oraz spokrewnionych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, kamut, płaskurka, żyto i jęczmień. To właśnie on odpowiada za właściwości funkcjonalne mąk - dzięki niemu mąka po zmieszaniu z wodą ma lepką konsystencję. Znajdziemy go nie tylko w produktach piekarniczych i cukierniczych, ale również w wędlinach, przekąskach, suplementach diety czy lekach.
fot. Medme.pl
Mąka bezglutenowa – rodzaje
- Mąka owsiana – produkuje się ją ze zmielonych ziaren owsa. Jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, antyoksydantów i beta-glukanów, które wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu i pozwalają obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera także mikroelementy, takie jak potas, wapń, cynk, selen i magnez. W połączeniu z wodą tworzy kleistą papkę. Z powodzeniem można nią zastąpić mąkę pszenną i używać jej do zagęszczania różnych produktów.
- Mąka gryczana – wytwarzana jest z ziaren gryki. Zawiera duże ilości błonnika, białka, witaminy z grupy B, magnez i miedź. Pozytywnie wpływa na zdrowie układu krążenia - zmniejsza poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny jej spożycie poleca się diabetykom.
- Mąka kukurydziana – otrzymywana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. Znajdziemy w niej błonnik, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze hamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ma wysoki indeks glikemiczny, z tego względu nie powinna znaleźć się w diecie cukrzyka.
- Mąka ryżowa – uzyskuje się ją ze zmielonego ziarna ryżu białego lub brązowego. Mąka z ryżu brązowego dostarcza dawkę witamin z grupy B, magnezu, cynku i żelaza.
- Mąka z komosy ryżowej – powstaje z ziaren komosy ryżowej. Zawiera duże ilości białka, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia, witaminy grupy B, witaminę E i flawonoidy. Charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym.
- Mąka z amarantusa – produkowana jest ze zmielonych nasion amarantusa. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, magnez, fosfor, żelazo. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego i z tego względu jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.
- Mąka jaglana – otrzymuje się ją z nasiona prosa. Zapewnia dawkę magnezu i żelaza oraz witamin z grupy B. Działa odkwaszająco na organizm. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne.
- Mąka migdałowa – powstaje ze zmielonych migdałów bez skórek. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Ze względu na niską zawartość węglowodanów, sprawdzi się na diecie ketogenicznej oraz innych dietach niskowęglowodanowych.
- Mąka kokosowa – otrzymuje się ją przez zmielenie miąższu orzecha kokosowego. Znajdziemy w niej znaczne ilości błonnika i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera niewiele węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny.