Medonet

Zielona kawa - czy faktycznie odchudza?

Zielona kawa w Polsce jest mało znanym produktem, który od niedawna zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą niezwykłych właściwości, jakie jej się przypisuje - ma odchudzać, działać antynowotworowo i przeciwzapalnie. Czy zielona kawa faktycznie jest taka zdrowa? Jakie są jej wszystkie właściwości?

Zielona kawa pozyskiwana jest z ziaren kawowca, które nie zostały poddane procesowi palenia. Bogata jest w związki, które ulegają rozpadowi podczas obróbki termicznej. Najcenniejszy z nich to jest kwas chlorogenowy – silny antyoksydant. Na rynku zieloną kawę znajdziemy w postaci suplementów diety oraz ziaren, całych i zmielonych, przeznaczonych do parzenia.

Zielona kawa – właściwości

Smak zielonej kawy nie jest tak wyrazisty, jak kawy czarnej. Jednak zachowuje ona szereg cennych substancji, które niszczy proces palenia - kwas chlorogenowy, kawowy i salicylowy, niektóre witaminy z grupy B, spore ilości potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku czy garbniki. 100 g ziaren zawiera 11 g białka, 30 g węglowodanów i 13 g tłuszczu. Zawarte w nich związki polifenolowe:

  • spowalniają proces powstawania wolnych rodników i wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn – opóźniają procesy starzenia, korzystnie wpływają na wygląd skóry, zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom,
  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi - zapobiegają tym samym miażdżycy i obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • usprawniają pracę układu pokarmowego i chronią wątrobę - działają żółciopędnie,
  • działają przeciwzapalnie, antyseptycznie, zwiększają produkcję przeciwciał – chronią organizm przed infekcjami i wzmacniają układ immunologiczny.

Zielona kawa zawiera duże ilości kofeiny, działa więc podobnie jak tradycyjna kawa, jednak nie podrażnia przy tym tak mocno żołądka.

Fot. Coffeedesk

Zielona kawa a odchudzanie

Badania wykazały, że zielona kawa skutecznie wspomaga odchudzanie i walkę z cellulitem. Dodatkowo zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Zawarty w niej kwas chlorogenowy ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia o 7 proc. Nie można jej jednak traktować jak cudownego lekarstwa na pozbycie się niechcianych kilogramów. Stosowanie zielonej kawy może być dobrym uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Przeciwwskazania

Zielonej kawy nie powinny zażywać:

  • osoby cierpiące na cukrzycę,
  • kobiety w ciąży i w okresie laktacji,
  • chorzy na nadciśnienie tętnicze i choroby serca,
  • dzieci i młodzież poniżej 16 lat.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).