Medonet
Zielona kawa - czy faktycznie odchudza?
Zielona kawa w Polsce jest mało znanym produktem, który od niedawna zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą niezwykłych właściwości, jakie jej się przypisuje - ma odchudzać, działać antynowotworowo i przeciwzapalnie. Czy zielona kawa faktycznie jest taka zdrowa? Jakie są jej wszystkie właściwości?
Zielona kawa pozyskiwana jest z ziaren kawowca, które nie zostały poddane procesowi palenia. Bogata jest w związki, które ulegają rozpadowi podczas obróbki termicznej. Najcenniejszy z nich to jest kwas chlorogenowy – silny antyoksydant. Na rynku zieloną kawę znajdziemy w postaci suplementów diety oraz ziaren, całych i zmielonych, przeznaczonych do parzenia.
Zielona kawa – właściwości
Smak zielonej kawy nie jest tak wyrazisty, jak kawy czarnej. Jednak zachowuje ona szereg cennych substancji, które niszczy proces palenia - kwas chlorogenowy, kawowy i salicylowy, niektóre witaminy z grupy B, spore ilości potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku czy garbniki. 100 g ziaren zawiera 11 g białka, 30 g węglowodanów i 13 g tłuszczu. Zawarte w nich związki polifenolowe:
- spowalniają proces powstawania wolnych rodników i wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn – opóźniają procesy starzenia, korzystnie wpływają na wygląd skóry, zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom,
- obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi - zapobiegają tym samym miażdżycy i obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- usprawniają pracę układu pokarmowego i chronią wątrobę - działają żółciopędnie,
- działają przeciwzapalnie, antyseptycznie, zwiększają produkcję przeciwciał – chronią organizm przed infekcjami i wzmacniają układ immunologiczny.
Zielona kawa zawiera duże ilości kofeiny, działa więc podobnie jak tradycyjna kawa, jednak nie podrażnia przy tym tak mocno żołądka.
Fot. Coffeedesk
Zielona kawa a odchudzanie
Badania wykazały, że zielona kawa skutecznie wspomaga odchudzanie i walkę z cellulitem. Dodatkowo zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Zawarty w niej kwas chlorogenowy ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia o 7 proc. Nie można jej jednak traktować jak cudownego lekarstwa na pozbycie się niechcianych kilogramów. Stosowanie zielonej kawy może być dobrym uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.
Przeciwwskazania
Zielonej kawy nie powinny zażywać:
- osoby cierpiące na cukrzycę,
- kobiety w ciąży i w okresie laktacji,
- chorzy na nadciśnienie tętnicze i choroby serca,
- dzieci i młodzież poniżej 16 lat.