Uniwersytet SWPS

5 produktów, które zwiększają uczucie lęku

Szacuje się, że co piąta osoba cierpi na zaburzenia lękowe. Czynnikiem, który może potęgować objawy jest nieodpowiednia dieta. Wystrzegać powinniśmy się w szczególności cukru i kofeiny – substancji, które wpływają na funkcjonowanie mózgu. Które produkty wykluczyć z diety, by poczuć różnicę?

Wiele dolegliwości można wyleczyć poprzez zwykłą zmianę diety. Przedstawiamy produkty, które warto już dziś wyeliminować ze swojego jadłospisu, aby poczuć się lepiej.

5 produktów, które mogą zwiększać uczucie lęku

1. Białe pieczywo. Większość z nas słyszała o wpływie węglowodanów prostych na zdrowie i samopoczucie. Przetworzone produkty, takie jak białe pieczywo, zawierają cukry rafinowane, które powodują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi. To z kolei prowadzi do zmiany nastroju, odczuwania niepokoju czy lęku. Dlatego białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym.

2. Czekolada. Mało kto nie lubi czekolady. I nic w tym dziwnego. Zawarte w niej połączenie cukru i kofeiny daje nam złudne poczucie poprawy nastroju w sytuacjach stresowych. Czekoladę mleczną zastąp czekoladą gorzką – jest bogata w magnez i inne wartościowe składniki, a co najważniejsze, nie wymusza sięgania po kolejną kostkę w szybkim tempie.

3. Alkohol. Znaczna część osób sięga po alkohol, gdy ma ochotę się rozluźnić i zrelaksować po ciężkim dniu. Dodatkowo powszechnie uważa się, że ułatwia zasypianie. Jednak picie alkoholu może przynieść odwrotny skutek – sen staje się płytki, niespokojny, a na drugi dzień czujemy się zmęczeni i rozdrażnieni. Organizm zamiast się regenerować, skupia się na pozbyciu się trucizny. Za Tobą ciężki dzień? Zamiast drinka wypij napar z melisy lub rumianku.

fot. Tomasz Jeżewski
Sztuczne słodziki, takie jak aspartam, znajdują się w produktach ,,light" i ,,zero sugar".

4. Sztuczne słodziki. Aspartam to jeden z najczęściej używanych sztucznych słodzików. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji gazowanych napojów dietetycznych. Badania wykazały, że jego spożywanie hamuje produkcję serotoniny – neuroprzekaźnika, który jest niezbędny w radzeniu sobie z lękiem i złym samopoczuciem. Nadmiar aspartamu może powodować spadek nastroju, uczucie napięcia i lęku.

5. Kawa. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Zawarta w niej kofeina pozwala efektywnie zacząć dzień i pobudza do działania. Jednak jej nadmiar powoduje przyspieszenie akcji serca, może też powodować jego kołatanie. To samo dotyczy napojów energetycznych, które mogą zawierać kilkukrotnie więcej kofeiny niż kawa.

 

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).