Poznaj naturalne antybiotyki - część 1

1. Czosnek

Najwcześniej odkryty antybiotyk, dodatkowo posiada działania bakteriobójcze. Przed stworzeniem syntetycznego antybiotyku to właśnie nim leczono oraz zapobiegano przeziębieniom i grypie. Jego działanie uznaje się za silniejsze niż penicyliny. Za jego skuteczność odpowiada allicyna, która powstaje podczas zgniatania czosnku.

2. Cebula

Cebula ma działania antybakteryjne dzięki zawartym w niej związków lotnych. Aktywują się one, kiedy kroimy lub miażdżymy cebulę. Zawarte w jej miąższu związki nielotne pomagają zwalczyć bakterie. Na co najlepiej działa to warzywo? Na zakażenia przewodu pokarmowego oraz nieżyt górnych dróg oddechowych. Cebula jest w stanie zatrzymać rozwój bakterii, odpowiada też za zwiększenie wytwarzania śluzu – wpływa to korzystnie dla organizmu, który walczy z infekcją.

3. Miód.

Najlepiej działa na bakterie gronkowca i paciorkowca. Doskonale poradzi sobie również z laseczką wąglika, rzęsistką pochwową lub prątkami gruźlicy. Każdy miód ma działanie antybakteryjne, jednak w walce z chorobą zaleca się jednak spadziowe, najlepiej pochodzące z drzew iglastych, lipy i gryki. Co ciekawe, najzdrowsze są miody pochodzące z pasiek znajdujących się ponad 1 000 metrów nad poziomem morza – zawierają najwięcej inhibiny. To właśnie to odpowiada za walkę z bakteriami.

Komentarze

Drogi Użytkowniku!

x

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).